Slide

MEKS Turva – Turvaikkunat

Turvaikkunat

MEKS TURVA – Turvaikkunoilla luodaan turvallisia lasiseinärakenteita yleensä julkisiin tiloihin. Niillä turvataan niin henkilöturvallisuus ja estetään vandalismia. Laajasta tuoteperheestämme löytyy oikea tuote eri käyttökohteisiin.


Lataa tuotekortti

Lataa MEKS SP tuotekortti

MEKS BIM Revit suunnittelukuvat

MEKS BIM Archicad suunnittelukuvat


Turvaikkunoiden käyttökohteet

Turvaikkunoita käytetään yleensä julkisissa kohteissa, joissa lasin on rikkouduttava turvallisesti. Yleisön käyttöön tarkoitetuissa tilojen ikkunoissa käytetään turvalasia. Ikkunoissa käytetään karkaistua tai laminoitua lasia.

Turvaikkunoiden ominaisuudet

Valmistamme turvaikkunoiden karmit erikoislaatuluokan massiivimännystä jiiriliitoksin. Pintakäsittely on saatavissa peittomaalattuna tai kuultovärjättynä ja lakattuna.

Saatavina myös MEKS SP-mallina. Tällöin ikkunoihin asennetaan sälekaihtimet välitilaan ja ne soveltuvat hyvin erilaisiin julkisiin kohteisiin kuten kouluihin, päiväkoteihin ja sairaaloihin.

Ota yhteyttä:

Ota meihin yhteyttä, niin räätälöidään kohteellesi sopiva ikkunaratkaisu. 

    Määräykset ja ohjeet

    Suomen rakentamismääräyskokoelman osassa F2, rakennuksen käyttöturvallisuus, on määrätty seuraavaa lasirakenteiden osalta:

    ”Rakennuksen lasirakenteet kuten lasiseinät ja -ovet, ikkunat, valokatteet tai lasikaiteet tulee suunnitella ja toteuttaa siten, että materiaalin ominaisuuksista johtuvat riskit on otettu huomioon. Lasirakenne mitoitetaan ja lasin tyyppi valitaan siten, ettei rikkoutuminen aiheuta henkilön putoamisvaaraa eikä sirpaleiden putoaminen alle jäävän haavoittumisvaaraa. Sama koskee myös muuta valoa läpäisevää rakennetta.”

    ”Lasipinnan tulee kiinnikkeineen kestää siihen tavanomaisesti kohdistuvat kuormat, jollei pintaa ole varustettu tarkoituksenmukaisella kiinteällä törmäysesteellä.”

    Ohje: Törmäyskuorman kestävänä ns. turvalasina käytetään joko karkaistua tai laminoitua lasia taikka lankalasia. Mikäli karkaistun lasin rikkoutuminen ja murentuminen johtaa henkilön suoranaiseen putoamisvaaraan – esimerkiksi kaiteen läpi – käytetään lankalasia, laminoitua lasia tai laminoidun ja karkaistun lasin yhdistelmää. Putoaminen voidaan myös estää sopivalla suojarakenteella. Karkaistun turvalasin käyttö on perusteltua kaikissa muissa kuin edellisessä kappaleessa mainituissa putoamisvaaraan johtavissa kohteissa. Suuremman taivutuslujuutensa vuoksi se valitaan erityisesti kohteisiin, joissa on korkea lujuusvaatimus tai lasi on alttiina toistuvalle dynaamiselle tai termiselle kuormitukselle. Tällaisia kohteita ovat ovet, liikuteltavat väliseinät, ikkunat ja ulkoseinä- sekä valokatelasitukset.

    Yleisön (myös lasten) käyttöön tarkoitettujen tilojen kulkuväylien ovissa käytetään turvalasia, kun lasipinnan korkeus lattiasta on vähemmän kuin 1500 mm. Turvalasia käytetään myös näiden ovien viereisissä ikkunoissa ja lasiseinissä silloin, kun umpinainen karmi-, puite- tai seinärakenne oviaukon ympärillä on pienempi kuin 300 mm.

    Yleisön (myös lasten) käyttöön tarkoitettujen tilojen ikkunoissa ja lasiseinissä käytetään turvalasia, kun lasipinnan korkeus lattiasta on vähemmän kuin 700 mm. 1.1.2018 voimaan tulleen asetuksen mukaan turvalasin oltava aina karkaistua tai laminoitua lasia. (vanha määräys oli, että yksityisasunnoissa voitiin karkaistun tai laminoidun lasin asemesta käyttää 6mm tasolasia)